Πεζοπορία στον Μαραθώνα

Πεζοπορία στον Μαραθώνα

Μαραθώνας Μαραθώνας Μαραθώνας Μαραθώνας Μαραθώνας Μαραθώνας Μαραθώνας Μαραθώνας

Η περιοχή του Μαραθώνα είναι γνωστή σε όλους τους Έλληνες για περισσότερους από ένα λογους: οι τρεις πρωταρχικοί είναι η κομβική μάχη του 490 π.Χ. κατά των Περσών, το ομώνυμο φράγμα και τον ταμιευτήρα που ύδρευσε την Αθήνα για σχεδόν περίπου 50 χρόνια και η θέση της αφετηρία της διαδρομής του πασίγνωστου Μαραθώνιου δρόμου αντοχής που γίνεται κάθε χρόνο.

Ο σημερινός οικισμός, κάπως παραγνωνισμένος από τη Νέα Μάκρη, που τοποθετείται πιό κεντρικά στους νέους άξονες και πόλους ενδιαφέροντος, παραμένει έδρα του ομώνυμου δήμου και τοπικό κέντρο μιας σειράς γεωγρικών οικισμών. Το μεγάλο έλος και η δημοφιλής παραλία του Σχινιά, το νέο κωπηλατοδρόμιο και οι άφθονοι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής δημιουργούν ένα πολυπολικό σύστημα αναψυχής, στο οποίο ο όρος Μαραθώνας διατηρείται ως η κοινή γεωγραφική αναφορά.

Έχουν χαρτογραφηθεί αρκετές πεζοπορίες στην περιοχή, είτε στους λόφους και τα μικρά βουνά, είτε στην παράκτια ζώνη. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχει σηματοδοτήσει τρεις μικρές πορείες, η μία εκ των οποίων, το φαράγγι της Οινόης, είναι γεμάτη πολιτιστικές αναφορές.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την περιοχή του Μαραθώνα είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.

Κοντά στην Αθήνα
ανακαλύψτε ακόμα:

Parnitha Pendeli Hymettus Γεράνεια Κιθαιρώνας Ελικώνας Μέθανα Αίγινα