Πεζοπορία στο Λαύριο

Πεζοπορία στο Λαύριο


Η Λαυρεωτική έχει συνδέσει την ιστορία της με την πάλη για την εξόρυξη αργυρομολυβδούχων και σιδηρούχων μεταλλευμάτων από τα πλούσια κοιτάσματα της περιοχής. Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε στη μεταλλοφόρα ζώνη ανάμεσα στην πόλη του Λαυρίου και τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου (Καμάριζα), που είναι σήμερα ένα ανοιχτό μουσείο των τεχνικών, των τεχνολογιών και του αγώνα του ανθρώπου για την αξιοποίηση του πολύτιμου πόρου. Η συστηματική εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων ταυτίζεται με τη γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και διαρκεί όλη την κλασική περίοδο.
Η εξόρυξη αναβιώνει το 1864 με τη συμμετοχή ξένων εταιρειών. Περισσότερα για την μεταλλευτική ιστορία του Λαυρίου θα βρείτε εδώ.

Λαύριο Λαύριο Λαύριο Λαύριο Λαύριο Λαύριο Λαύριο

Όλη η περιοχή προστατεύεται υπό ποικίλα καθεστώτα, ανάμεσα στα οποία και του Εθνικού Δρυμού Σουνίου. Παρόλο που όλη η χερσόνησος έχει καεί επανηλειμένα, το τοπίο είναι σήμερα καταπράσινο και είναι πολύ ευχάριστο να περιδιαβεί κανείς τις αρχαίες και νεώτερες εγκαταστάσεις των μεταλλείων.
Η διαδρομή Λαύριο-Χάος-Καμάριζα αποτελεί μια καλή πρόταση πεζοπορίας για όλη την οικογένεια, ενώ διαδρομή Άνω Σούνιο-Καμάριζα, που διασχίζει όλη τη ζώνη των αρχαίων μεταλλείων, είναι μιάς φοράς και καλό είναι να προβλεφθεί ένας τρόπος επιστροφής στην αφετηρία. Λίγο βόρεια από το Λαύριο, η διαδρομή στον αρχαίο Θορικό αναπτύσσεται στον πλούσιο σε μνημεία χώρο του Θορικού και συνδυάζει την αρχαιογνωστική με την πεζοπορική προσέγγιση.
Ανοίγοντας ένα εντελώς άλλο κεφάλαιο, η γεωδιαδρομή στους οφιόλιθους του Λαυρίου και η διάσχιση της χαράδρας Βαθύ Σπληθάρι μας φέρνουν πιό κοντά στις δυνάμεις που διαμόρφωσαν το φυσικό τοπίο.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τη Λαυρεωτική είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.

Κοντά στην Αθήνα
ανακαλύψτε ακόμα:

Parnitha Pendeli Hymettus Γεράνεια Κιθαιρώνας Ελικώνας Μέθανα Αίγινα