Ανακαλύψτε το Πήλιο

Ανακαλύψτε το Πήλιο με τα topoguides

Η περιοχή του Πηλίου
Η περιοχή του Πηλίου

Γεωγραφικά ο όρος Πήλιο χρησιμοποιείται συχνά με μια έννοια πολύ ευρύτερη της καθαρά ορεογραφικής: Με το όρο Πήλιο εννοούμε συνήθως ολόκληρη τη χερσόνησο της Μαγνησίας, από το καθευατό όρος Πήλιο στα βόρεια, έως τη νότια απόληξή της, το όρος Τισαίο. Ενδιάμεσα και εκατέρωθέν τους, στις ανατολικές, δυτικές και νότιες ακτές της χερσονήσου της Μαγνησίας, απλώνονται παραλιακές, πεδινές και λοφώδεις περιοχές ποικίλης φυσιογνωμίας.

Το Πήλιο, χάρις στους άφθονους φυσικούς πόρους, την εντυπωσιακή υψομετρική κλιμάκωση και το συνδυασμό θαλασσινών και ορεινών στοιχείων, εξελίχθηκε σε σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό συστατικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μετά τα μέσα του 20ου αιώνα, στο πλαίσιο του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας από πρωτογενή παραγωγό προς πάροχο υπηρεσιών, το Πήλιο και η ευρύτερη περιοχή αναπτύχθηκαν σε έναν από τους μείζονες τουριστικούς προορισμούς της ενδοχώρας, αξιοποιώντας τα μοναδικά στοιχεία της φύσης και του πολιτισμού που είχαν διαμορφωθεί μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Πήλιο topoguides: Το δάσος της οξιάς
Πήλιο topoguides: Το δάσος της οξιάς

Τόπος με ιδιαίτερα πλούσια φύση, το Πήλιο είναι γνωστό για τα δάση του, μεγάλο μέρος από τα οποία είναι δάση οξιάς.
Η χλωρίδα του Πηλίου δεν έχει µελετηθεί ακόμα συστηµατικά. Από μία σύνθεση των µέχρι τώρα γνωστών αποσπασματικών στοιχείων, έχουν καταγραφεί 620 φυτικά είδη και υποείδη φυτών. Η περιοχή φιλοξενεί ένα τοπικό ενδημικό υποείδος, την Soldanella chrysosticta subsp. pelia, ένα φυτό ακριβοθώρητο και σπάνιο, με όμορφα μωβ άνθη, που εμφανίζεται κοντά σε μόνιμα υγρές θέσεις σε σκιερά δάση οξιάς. Επιπλέον, στο Πήλιο από τα στοιχεία που είναι γνωστά µέχρι σήµερα, υπάρχουν 23 Ελληνικά ενδηµικά, 26 Βαλκανικά ενδηµικά και 29 υποβαλκανικά ενδηµικά, δηλαδή είδη και υποείδη που εμφανίζονται στα Βαλκάνια και σε μία ακόμη γειτονική περιοχή.

Πήλιο topoguides: Από το Μούρεσι προς Νταμούχαρη
Πήλιο topoguides: Από το Μούρεσι προς Νταμούχαρη

Μέρος του ορεινού πολιτισμού του Πηλίου είναι και τα μονοπάτια και τα καλντερίμια, που έχουν διατηρηθεί σε ένα αξιόλογο ποσοστό. Τα υπάρχοντα μονοπάτια έχουν ενταχθεί σε ένα μεγάλο και πολύ ενδιαφέρον πλέγμα πεζοπορικών διαδρομών, που αποκαλύπτει τις ατελείωτες συνδέσεις των ορεινών και παράκτιων χωριών. Η AnaDigit υπήρξε ο αποκλειστικός μελετητής του δικτύου πεζοπορίων όλου του Πηλίου και συνέθεσε περισσότερες από 100 διαδρομές, που καλύπτουν τους δήμους Βόλου, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου.

Οι 4 πεζοπορικές εφαρμογές για το Πήλιο
Οι 4 πεζοπορικές εφαρμογές για το Πήλιο

Όλες οι πιο πάνω διαδρομές και αρκετές άλλες ενσωματώθηκαν σε τέσσερεις πεζοπορικές εφαρμογές της οικογένειας topoguide, που καλύπτουν το Κεντρικό Πήλιο (18 διαδρομές στην περιοχή του Βόλου), το Δυτικό Πήλιο (24 διαδρομές γύρω από τα Λεχώνια), το Ανατολικό Πήλιο (ένα μεγάλο πλέγμα 39 διαδρομών ανάμεσα στο Πουρί, τη Ζαγορά, την Τσαγκαράδα και το Μούρεσι) και το Νότιο Πήλιο (40 διαδρομές από τις Μηλιές μέχρι το Τρίκερι, περνώντας από την Αργαλαστή, τη Συκή και τη Μηλίνα). Οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες τόσο για περιβάλλον Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

`