Μονή Σουρβιάς-Μακρινίτσα

Long Pelion Trail

Μονή Σουρβιάς-Μακρινίτσα

Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Η μονή Σουρβιάς
Πατήστε για μεγέθυνση

Το τρίτο σκέλος του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου δρασκελίζει τη ζώνη ανάμεσα στη μονή Σουρβιάς και τη Μακρινίτσα. Οι κοιλάδες δυτικά της Σουρβιάς κατοικήθηκαν παλιότερα σποραδικά, με κυριότερο πυρήνα τον αγροτικό συνοικισμό γύρω από την Παναγιά Λέσχιανη. Σήμερα, όλη αυτή η ζώνη είναι έρημη και σιωπηλή. Θα χρειαστεί να φτάσουμε στο Τρανό Ίσωμα για να συναντήσουμε κάποιες ζωντανές αγροικίες.

Η εικόνα αλλάζει δραματικά καθώς όταν σταθούμε στις ράχες πάνω από τη Μακρινίτσα: ο αχός της έντονης δραστηριότητας του μεγάλου αστικού κέντρου που απλώνεται στο μυχό του Παγασητικού και οι μεγάλοι, διάσπαρτοι οικισμοί της ημιορεινής περιμέτρου του - Πορταριά, Μακρινίτσα, Κατηχώρι και άλλοι - επιβεβαιώνουν τη δυναμική του προικισμένου αυτού τόπου.

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Η μονή Σουρβιάς
Πατήστε για μεγέθυνση

Η διαδρομή ξεκινά από τη μονή Σουρβιάς με δρομάκι. Περνάμε εύκολα τη μεταλλική περίφραξη που οριοθετεί το λιβάδι του μοναστηριού και συνεχίζουμε σε χωματόδρομο. Σύντομα βρίσκουμε μεγάλη ποτίστρα με άφθονο νερό. Ανηφορίζουμε από την ποτίστρα με σύντομο μονοπάτι και βγαίνουμε ξανά σε χωματόδρομο. Τον ακολουθούμε για 1250μ. και τον αφήνουμε για να μπούμε εντελώς δεξιά σε μεγάλο λιβάδι. Αρχικά περπατάμε σε παλιό δρομάκι και μετά σε μονοπάτι, κατά τόπους φανερό και χωμάτινο, αλλού σε βραχώδες πεδίο και ασαφές. Κινούμαστε μέσα σε μια ανοιχτή κοιλάδα, προς τα ανάντι μιας μικρής ρεματιάς. Τέμνουμε τη ρεματιά και βγαίνουμε σε λιβάδι. Εδώ στρεφόμαστε αριστερά και με μια ομαλά ανηφορική τραβέρσα βγαίνουμε σε χωματόδρομο.

Long Pelion Trail: Η ποτίστρα στη μονή Σουρβιάς
Long Pelion Trail: Η ποτίστρα στη μονή Σουρβιάς
Αφήνουμε αμέσως το χωματόδρομο για να ανηφορίσουμε σε μια αχνή ρεματιά μέσα σε δάσος οξιάς που μας φέρνει εκ νέου σε άλλο χωματόδρομο. Αυτόν τον χωματόδρομο τον ακολουθούμε επί 5χλμ. προς την περιοχή Τρανό Ίσωμα. Στην πορεία μας θα περάσουμε από την περιοχή Χαμορίγανη και μετά το Ελατόρεμα, μεγάλο ρέμα με άφθονα νερά και πηγές. Στη συνέχεια φτάνουμε στη θέση Κρύο Νερό, όπου πηγές και καλύβα ξυλοκόπων. Τέλος θα περάσουμε από το μονότοξο γεφύρι της Καρυάς και θα ανηφορίσουμε ελαφρα προς το Τρανό Ίσωμα.
Long Pelion Trail: Κατηφορίζοντας στην Μακρινίτσα
Long Pelion Trail: Κατηφορίζοντας στην Μακρινίτσα
Το Τρανό Ίσωμα είναι ένα μεγάλο σύμπλεγμα από λιβάδια με καρποφόρα και λίγες αγροικίες. Από εδώ θα περπατήσουμε για λίγο στο χωματόδρομο και θα μπουμε σε σχετικά καλό μονοπάτι. Αυτό το τμήμα μας φέρνει πάλι στο χωματόδρομο στην τοποθεσία Κέδρος Αϊ Ηλιά. Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο μέχρι το μετόχι του Προφήτη Ηλία, το οποίο απότελείται από μεγάλη μονόκλιτη δρομική εκκλησία και αναστηλωμένο παραδοσιακό κτίριο.
Long Pelion Trail: Στη Μακρινίτσα
Long Pelion Trail: Στη Μακρινίτσα
Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο και τον αφήνουμε για να κατηφορίσουμε σε καλό μονοπάτι. Συναντάμε ξανά το χωματόδρομο και τέμνουμε δυο ελιγμούς με σύντομα μονοπάτια. Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο μέχρι να βρούμε μεγάλη καμπή και εκεί τον αφήνουμε. Με ένα σύντομο μονοπάτι βγαίνουμε στον τσιμεντόδρομο πάνω από τη Μακρινίτσα. Τον αφήνουμε αμέσως για να κατηφορίσουμε μια σειρά από πολύ καλά μονοπάτια του οικισμού, στην αρχή χωμάτινα και μετά πετρόχτιστα. Τελικά, το εξαιρετικό κύριο καλντερίμι του οικισμού μας οδηγεί στη μεγάλη πλατεία της Μακρινίτσας.

Η διαδρομή είναι σημασμένη με λίγες πινακίδες διαδρομής και σχετικά πυκνά κόκκινα σημάδια.

Το μήκος της πορείας είναι 13.5 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 6 ώρες.