Βένετο-μονή Σουρβιάς

Long Pelion Trail

Βένετο
μονή Φλαμουρίου
μονή Σουρβιάς

Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Διαδρομή Βένετο-Μονή Φλαμουρίου-Μονή Σουρβιάς
Πατήστε για μεγέθυνση
Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Η μονή Φλαμουρίου
Πατήστε για μεγέθυνση

Το Βένετο και η Μακρινίτσα σηματοδοτούν δύο αντιδιαμετρικά στοιχεία της βόρειας ζώνης του Πηλίου: το μικρό Βένετο ζει απομονωμένο στις έρημες σήμερα περιοχές ανάμεσα στο Πήλιο και τον Κίσσαβο, ενώ η Μακρινίτσα επιβλέπει την πολύβουη περιοχή του Βόλου. Η έκταση ανάμεσα στα δύο αυτά χωριά είναι άγρια και υπήρξε ανέκαθεν ακατοίκητη. Μοναδικά σημεία στήριξης της επικοινωνίας της περιοχής αυτής με τη μητρόπολη της Μαγνησίας ήταν οι μονές Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και Αγίας Τριάδας, πιο γνωστές με τα νατουραλιστικά ονόματά τους, Φλαμούρι και Σουρβιά.

Long Pelion Trail: Ξεκινώντας την ανάβαση προς τη μονή Φλαμουρίου
Long Pelion Trail: Ξεκινώντας την ανάβαση προς τη μονή Φλαμουρίου

Το παλιό μονοπάτι ανηφόριζε έντονα από το Βένετο προς τη μονή Φλαμουρίου. Το μεγάλο αυτό μοναστήρι του Βορείου Πηλίου έχει αναστηλωθεί και φιλοξενί μια εργώδη ανδρική αδελφότητα. Από εδώ, θα διασχίσουμε μεγάλα δάση οξιάς και θα κατηφορίσουμε προς την έρημη μονή Σουρβιάς. Ανάλογα με τις δυνάμεις της ομάδας, μπορούμε να διακόψουμε εδώ την ημερήσια πορεία και να εγκατασταθούμε σε ποτίστρα, πολύ κοντά στη μονή, ή να συνεχίσουμε μέχρι τη Μακρινίτσα, ολοκληρώνοντας τη ζεύξη Βένετο-Μακρινίτσα με μια μεγάλη, κουραστική πορεία.

Ξεκινάμε από το οδικό κέντρο του Βένετου και κινούμαστε προς τα ανατολικά με τσιμεντόδρομο. Περνάμε πάνω από την κρήνη Καμάρα και συνεχίζουμε σε τσιμεντόδρομο και μετά χωματόδρομο στην κατεύθυνση προς Πετρομέλισσο. Σε 2.4 χλμ από την αφετηρία αφήνουμε το χωματόδρομο και μπαίνουμε στο μονοπάτι προς τη μονή Φλαμουρίου. Το μονοπάτι αυτό ήταν το κεντρικό καλντερίμι με το οποίο επικοινωνούσε η μονή με τα χωριά της επικράτειάς της. Σήμερα το μονοπάτι αυτό δε χρησιμοποιείται πλέον από τους ντόπιους.

Long Pelion Trail: Το καθολικό της μονής Φλαμουρίου
Long Pelion Trail: Το καθολικό της μονής Φλαμουρίου
Το μονοπάτι περιτρέχει μια βραχώδη ράχη, κατεβαίνει στη μεγάλη ρεματιά Κακόρεμα, η κατάληξη της οποίας στη θάλασσα είναι η παραλία Πετρομέλισσο. Συνεχίζουμε σε πετρώδες πεδίο. Σταδιακά το μονοπάτι κατηφορίζει σε μια πιο εύφορη κοιλάδα στην οποία θα συναντήσουμε και δυο ερείπια αγροικιών.
Long Pelion Trail: Η μεγάλη πηγή στο Φλαμούρι
Long Pelion Trail: Η μεγάλη πηγή στο Φλαμούρι
Τέμνουμε τον άξονα της κοιλάδας και ανηφορίζουμε έντονα μια υψομετρική διαφορά 150μ. μέχρι να βρούμε επίπεδη ράχη όπου συναντάμε χωματόδρομο υλοτομιών. Μπαίνουμε σ'αυτόν και τον ακολουθούμε για 880μ. Λίγο μετά τον άξονα μεγάλης ρεματιάς βρίσκουμε την αφετηρία του μονοπατιού προς τη μονή Φλαμουρίου. Το μονοπάτι ανεβαίνει με έντονους ελιγμούς μια απότομη πλαγιά και βγαίνει στην ομαλή βραχώδη ράχη Πετριάλο. Συνεχίζουμε κοντά στον άξονα της ράχης και μετά από διασταύρωση με πινακίδες (αριστερά φεύγει μονοπάτι προς το παλιό επίνειο της μονής, τον ταρσανά Αγίου Νικολάου) μέχρι να φτάσουμε στο μεγάλο πλάτωμα που βρίσκεται η μονή Φλαμουρίου.
Long Pelion Trail: Οι οξιές την άνοιξη
Long Pelion Trail: Οι οξιές την άνοιξη
Από την είσοδο της μονής, περνάμε μπροστά από μεγάλη μνημειακή κρήνη και με μια σειρά από δρομάκια και μονοπάτια μπαίνουμε στο καλό καλντερίμι που πηγαίνει προς την τοποθεσία Σταυρός. Λίγο πριν φτάσουμε σε μεγάλη πηγή βρίσκουμε το μονοπάτι που ανεβαίνει στη μονή Σουρβιάς. Το μεγάλο αυτό μονοπάτι διασχίζει ένα εκτεταμένο δάσος οξιάς πάνω σε ένα ομαλό ανάγλυφο από πλαγιές και ράχες. Ανηφορίζοντας την πρώτη σειρά ραχών βρίσκουμε το τέλος δασικού δρόμου και συνεχίζουμε ακριβώς απέναντι. Μετά από ένα τμήμα με πυκνή βλάστηση από παλιούρια φτάνουμε σε ένα μικρό ξέφωτο. Συνεχίζουμε στο δάσος οξιάς μέχρι να συναντήσουμε δασικό δρόμο.
Long Pelion Trail: Ένα από τα βυθίσματα στην περιοχή Χιονότρυπα
Long Pelion Trail: Ένα από τα βυθίσματα στην περιοχή Χιονότρυπα
Ακολουθούμε για λίγο δασικούς δρόμους και μπαίνουμε σε καλό μονοπάτι σε δάσος οξιάς. Θα διασχίσουμε την περιοχή Χιονότρυπα όπου βλέπουμε πολλά μικρής διαμέτρου, ρηχά καρστικά βυθίσματα. Τα βυθίσματα αυτά κρατάνε χιόνι μέχρι την άνοιξη, εξ΄ού και το όνομα της περιοχής. Μπαίνουμε σε αβαθή ρεματιά την οποία αφήνουμε για να ανέβουμε σε ένα ασαφές διάσελο στα 860μ. Από εδώ θα κατηφορίσουμε έντονα μέχρι το μεγάλο λιβάδι όπου βρίσκεται η μονή Σουρβιάς.
Long Pelion Trail: Η μονή Σουρβιάς
Long Pelion Trail: Η μονή Σουρβιάς
Η μονή Σουρβιάς είναι ερειπωμένη αλλά τα κύρια κτίριά της και το καθολικό βρίσκονται σε φάση αναστήλωσης. Η τοποθεσία έχει αρκετές πηγές.
Long Pelion Trail: Στον Αη-Νικολάκη τον Κρεμαστό
Long Pelion Trail: Η παλιά σήμανση της διαδρομής
Η διαδρομή είναι σημασμένη με λίγες πινακίδες διαδρομής και κατεύθυνσης των επιμέρους τμημάτων του δικτύου Pelion Routes, σημάδια του Ultra Pelion Trail και αρκετά πυκνά κόκκινα σημάδια.

Το μήκος της πορείας είναι 14.5 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 6 ώρες.