Καμάρι-Κεραμίδι-Βένετο

Long Pelion Trail

Καμάρι-Κεραμίδι-Βένετο

Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Διαδρομή Καμάρι-Κεραμίδι-Βένετο
Πατήστε για μεγέθυνση

Η διαδρομή Καμάρι-Κεραμίδι-Βένετο είναι το πρώτο σκέλος του LPT και περνάει από τα χωριά Κεραμίδι και Βένετο που είναι από τους πιο απομονωμένους οικισμούς του Βόρειου Πηλίου. Η διαδρομή ανεβαίνει από το επίπεδο της θάλασσας στα 550μ. και κατηφορίζει ξανά στα 220μ. Περπατάμε σε τρια είδη υποστρώματος: μονοπάτια που είναι παλιά σκεπασμένα από χώμα καλντερίμια, σε χωματόδρομους ήσυχους και ελάχιστα εν χρήση και σε έναν ασφαλτόδρομο πολύ μικρής κυκλοφορίας.

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Μετά το Κεραμίδι
Πατήστε για μεγέθυνση

Ξεκινάμε από το Καμάρι, μικρό παράκτιο οικισμό. Ανηφορίζουμε τσιμεντόδρομο μέσα στον οικισμό ο οποίος τελειώνει μετά από 380μ. Συνεχίζουμε κατευθείαν σε μονοπάτι που μας φέρνει σε ένα χωματόδρομο που οδηγεί στην εκκλησία του Αγ. Αθανασίου.

Long Pelion Trail: Στην πηγή Μπουρβουκονίκο
Long Pelion Trail: Στην πηγή Μπουρβουκονίκο
Μετά την εκκλησία ξαναμπαίνουμε σε χωματόδρομο κατά τόπους τσιμεντόδρομο μήκους 730μ. που μας φέρνει στον κεντρικό άσφαλτο της περιοχής. Κάνουμε λίγο δεξιά σε αυτόν τον άσφαλτο και σε 70μ. μπαίνουμε σε αγροτικό δρόμο. Με μια εναλλαγή χωματόδρομων και μονοπατιών φτάνουμε στον ασφαλτόδρομο, στη βάση του οικισμού Κεραμίδι. Ανηφορίζουμε σε ωραίο πλακόστρωτο δρομάκι μέχρι την κεντρική πλατεία του Κεραμιδίου όπου βλέπουμε τη μεγάλη δρομική εκκλησία του Αγ. Γεωργίου.
Long Pelion Trail: Ξεκινώντας από τον Προφήτη Ηλία προς το Βένετο
Long Pelion Trail: Ξεκινώντας από τον Προφήτη Ηλία προς το Βένετο
Συνεχίζουμε σε πλακόστρωτα δρομάκια μέχρι την έξοδο του οικισμού και σε ρεματιά θα ξεκινήσουμε το μονοπάτι προς το Βένετο. Στην αρχή το μονοπάτι είναι χωμάτινο και μετά γίνεται πλακόστρωτο καλντερίμι. Συναντάμε και τέμνουμε τον ασφαλτόδρομο και κατεβαίνουμε με πολύ πλατύ καλντερίμι προς μια αβαθή ρεματιά την οποία τέμνουμε και συνεχίζουμε μέχρι να συναντήσουμε χωματόδρομο.
Long Pelion Trail: Μεγάλο μέρος της διαδρομής συμπίπτει με την όδευση του Ο2
Long Pelion Trail: Μεγάλο μέρος της διαδρομής συμπίπτει με την όδευση του Ο2
Ο χωματόδρομος περιτρέχει μια ανοιχτή λεκάνη με λιβάδια. Την καμπύλη αυτή του δρόμου μπορούμε να τη συντομεύσουμε με καλοδιατηρημένο μονοπάτι που περνάει μέσα από τα λιβάδια. Στον άξονα της ρεματιάς ακριβώς βλέπουμε την εκκίνηση του μονοπατιού και πινακίδες προς Κανάλια. Ο χωματόδρομος γίνεται πλέον σταδιακά σαν πλατύ μονοπάτι και περνάει από μια μικρή λούτσα στο αριστερό μας χέρι.
Long Pelion Trail: Στο μονοπάτι προς Βένετο
Long Pelion Trail: Στο μονοπάτι προς Βένετο
Λίγο μετά τη λούτσα μπαίνουμε σε μονοπάτι που ανηφορίζει με λίγους ελιγμούς μια αρκετά απότομη πλαγιά μέχρι τη ράχη στη θέση Πόρτες. Μετά τις Πόρτες συναντάμε την αρχή χωματόδρομου. Ο χωματόδρομος αυτός περιτρέχει τις ανατολικές πλαγιές ενός συστήματος λόφων οι οποίοι είναι ντυμένοι με πολύ αραιό και ψηλό δρυδάσος. Μετά από 820μ. στο χωματόδρομο, τον αφήνουμε για να κατηφορίσουμε ελαφρά μέσα σε ρεματιά στον άξονα της οποίας συναντάμε πηγή και τσιμεντένια ποτίστρα. Το μονοπάτι αυτό οδηγεί στον ασφαλτόδρομο του Βένετου. Περπατάμε στον ασφαλτόδρομο και βλέπουμε στο αριστερό μας χέρι την εκκίνηση ενός ακόμα σκέλους μονοπατιού. Ξαναβγαίνουμε στον ασφαλτόδρομο, τον ακολουθούμε και τον αφήνουμε για να κατέβουμε με μια μικρή συντόμευση στον παρακάτω ελιγμό του. Συνεχίζουμε στον ασφαλτόδρομο μέχρι την εκκλησία του Προφήτη Ηλία που τον βλέπουμε στο αριστερό μας χέρι.
Long Pelion Trail: Το Βένετο
Long Pelion Trail: Το Βένετο
Από τη θέση αυτή θα κατηφορίσουμε 100μ. προς μια σειρά από ρεματιές μέσα σε πολύ πυκνή Μεσογειακή βλάστηση. Το σκέλος αυτό έχει μήκος σχεδόν 2χλμ. και μας φέρνει στον ασφαλτόδρομο τον οποίο ακολουθούμε μέχρι το Βένετο. Το ημερήσιο αυτό σκέλος ολοκληρώνεται στο χώρο στάθμευσης του χωριού. Η διαδρομή είναι σημασμένη με τα σήματα του Ο2 και με αρκετά πυκνά κόκκινα σημάδια.

Το μήκος της πορείας είναι 17.4 χλμ και μπορεί να γίνει σε .