Άφησσος-Λεφόκαστρο-Κάλαμος-Αργαλαστή

Long Pelion Trail

Άφησσος
Λεφόκαστρο-Κάλαμος
Αργαλαστή

Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Η διαδρομή Άφησσος-Λεφόκαστρο-Κάλαμος-Αργαλαστή
Πατήστε για μεγέθυνση

Η παλιά σύνδεση ανάμεσα στην Άφησσο και το Λεφόκαστρο έχει επικαλυφθεί από ένα επιστρωμένο δρόμο. Ευτυχώς, η πορεία προς τον Κάλαμο διατηρεί τη φυσικότητά της, όπως άλλωστε και η ανάβαση προς την Αργαλαστή. Τα μονοπάτια του σκέλους αυτού είναι καθαρά και η διαδρομή, άλλοτε στην ακτή και άλλοτε στις πλαγιές, είναι συνεχώς ευχάριστη και φωτεινή.

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Στο παράκτιο τμήμα, λίγο μετά το Λεφόκαστρο
Πατήστε για μεγέθυνση

Το όγδοο σκέλος του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου ακολουθεί την παράκτια σύνδεση ανάμεσα στην Άφησσο και τους οικισμούς Λεφόκαστρο και Κάλαμο, από όπου ανηφορίζει στην Αργαλαστή, το μεγάλο κέντρο του Νοτίου Πηλίου.

Long Pelion Trail: Στις βραχώδεις ακτές της Καλογριάς
Long Pelion Trail: Στις βραχώδεις ακτές της Καλογριάς
Από τη μικρή πλατεία της Αφήσσου παίρνουμε τον παραλιακό ασφαλτόδρομο προς τα Νότια. Παρόλο που υπάρχουν μικρές παρακάμψεις μέσω των παραλιών ή άλλες λύσεις θα προτιμήσουμε να κινηθούμε πάνω στο δρόμο. Μετά το τέλος της παραλίας του Αμποβού ανηφορίζουμε σε τσιμεντόδρομο μέχρι να βγούμε σε μικρό αυχένα όπου υπάρχει η εκκλησία του Προφήτη Ηλία.
Long Pelion Trail: Κοντά στην Καλογριά
Long Pelion Trail: Κοντά στην Καλογριά
Κατηφορίζουμε στην παραλία Ραζή και συνεχίζουμε στον παράκτιο δρόμο μέχρι το Λεφόκαστρο. Από το Λεφόκαστρο παίρνουμε τον ασφλατοστρωμένο δρόμο προς Αργαλαστή. Στο τέλος του οικισμού βλέπουμε στο δεξί μας χέρι την παλιά κρήνη Διδύμη. Εδώ θα αφήσουμε τον άσφαλτο και θα κατέβουμε σε καλό καλντερίμι μέχρι την παραλία. Στο νότιο άκρο της παραλίας μπαίνουμε μέσα στον ελαιώνα και με μικρή ανάβαση συναντάμε την αρχή χωμάτινου πεζόδρομου τον οποίο θα ακολουθήσουμε. Το τμήμα αυτό περνάει από μικρούς ορμίσκους με βραχώδεις ακτές ιδιαίτερης αισθητικής.
Long Pelion Trail: Προχωρώντας προς τον Κάλαμο
Long Pelion Trail: Προχωρώντας προς τον Κάλαμο
Συναντάμε το τέλος του δρόμου, που είναι πλέον τσιμεντοστρωμένο, και συνεχίζουμε μέσα σε παλιούς ελαιώνες μέχρι την παραλία του Αγίου Σώστη. Μετά το τέλος της παραλίας μπαίνουμε σε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε προς τα Νότια για να κατεβούμε με σύντομο μονοπάτι στην παραλία του μικρού οικισμού Καλογριά. Περπατώντας κοντά στην ακτογραμμή μπαίνουμε σε τσιμεντόδρομο, που διακόπτεται από στενή μεταλλική πεζογέφυρα πάνω από ρέμα με μόνιμη ροή.
Long Pelion Trail: Οι δασωμένοι λόφοι γύρω από την Αργαλαστή
Long Pelion Trail: Οι δασωμένοι λόφοι γύρω από την Αργαλαστή
Αμέσως μετά φτάνουμε στην αρχή του οικισμού Κάλαμος. Εδώ μπαίνουμε σε καλοδιατηρημένο καλντερίμι και ανηφορίζουμε προς τα Κουτσοροδέικα. Ακολουθεί μια εναλλαγή καλντεριμιών και τμημάτων ασφάλτου. Περνάμε δίπλα από μικρή στέρνα και μετά με χωματόδρομο μήκους 450μ. φτάνουμε στο πρώτο μέρος του παλιού καλντεριμιού προς Αργαλαστή. Το καλντερίμι αυτό έχει αλλοιωθεί από τη χρήση του ως αγροτικός δρόμος - πλησιάζοντας την Αργαλαστή μοιάζει περισσότερο με χωματόδρομος - διατηρεί όμως την παλιά χάραξη και σε μεγάλο ποσοστό την πετρόχτιστη υποδομή. Μπαίνουμε στην Αργαλαστή και φτάνουμε στην κεντρική πλατεία.
Long Pelion Trail: Στο τμήμα Καλογριά-Κάλαμος
Long Pelion Trail: Στο τμήμα Καλογριά-Κάλαμος
Η διαδρομή είναι σημασμένη με σποραδικά κόκκινα σημάδια.

Το μήκος της πορείας είναι 10.7 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 4 έως 5 ώρες.

Long Pelion Trail: Στο παλιό καλντερίμι κοντά στην Αργαλαστή
Long Pelion Trail: Στο παλιό καλντερίμι κοντά στην Αργαλαστή