Πεζοπορία στον Ολίγυρτο

Πεζοπορία στον Ολίγυρτο

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Ολίγυρτος
Ολίγυρτος: Ξεκινώντας την ανάβαση για την κορυφή

Ο Ολίγυρτος είναι ένας από τους πιο άγριους και βλοσυρούς κρίκους της αλυσίδας βουνών που μεσολαβεί ανάμεσα στο βόρειο ορεινό τείχος της Πελοποννήσου - Ζήρεια, Χελμός, Παναχαϊκό, Ερύμανθος - και το αρκαδικό υψίπεδο. Ενωμένος με τη Ντουρστουβάνα, τον Σαϊτα, το Τραχύ και το Λύρκειο, αποτελεί τμήμα μιας καμπύλης σειράς βουνών που αν και δεν φτάνουν τα 2000μ, όπως τα μεγάλα ξαδέρφια τους, είναι εξαιρετικά δύσβατα, ακατοίκητα και εν πολλοίς ανεξερεύνητα.

Ολίγυρτος
Ολίγυρτος: Πλησιάζοντας στην κορυφή του Ολίγυρτου, Σκίπιζα

Ο Ολίγυρτος είναι ένας σχετικά μικρός όγκος, με μόλις τρεις μεγάλες κορυφές, την ψηλότερη Σκίπιζα (1935 μ.), τη Χιονότρυπα (1794 μ.) και το Γκριμπίνι (1786 μ.), που περιβάλουν ένα δίλοβο καρστικό υψίπεδο με χαρακτηριστική τοπογραφία δολινών και βυθισμάτων. Ο ξεκομένος όγκος Μαυροβούνι (1694 μ.) σχηματίζει τη δυτική παρειά του όγκου, που πέφτει στην πόλγη του Φενεού.

Ολίγυρτος
Ολίγυρτος: Θέα από την κορυφή του Ολίγυρτου προς τη Στυμφαλία

Όπως όλα τα βουνά της περιοχής, ο Ολίγυρτος είναι ντυμένος χαμηλά με ένα πυκνό θαμνοτόπι και στα μεσαία υψόμετρα με έλατα, που φτάνουν μέχρι τη ζώνη της άλλοτε εντατικής κτηνοτροφίας. Από εκεί κα ιμέχρι τις κορφές απλώνονται βραχώδεις, κατάγυμνες πλαγιές, που το καλοκαίρι φιλοξενούν μια πολύ ενδιαφέρουσα χλωρίδα. Σε ότι αφορά στην πανίδα, δεν υπάρχουν εκπλήξεις ή ιδιαιτερότητες, αλλά αξίζει να σημειωεί ότι το όνομα της ψηλότερης κορυφής, Σκίπιζα, σημαίνει στα αρβανίτικα αετός και μνημονεύει την αλλοτινή παρουσία των μεγάλων αυτών πουλιών στην περιοχή.

Ολίγυρτος
Θέα από την κορυφή του Ολίγυρτου προς τα δυτικά: η κορυφή Γκριμπίνι, το Μαυροβούνι και στο βάθος η Ζήρεια

Έχουν χαρτογραφηθεί τρεις ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές στον Ολίγυρτο, η κλασική ανάβαση από τη Λαύκα στη Σκίπιζα, η περιπετειώδης ανάβαση στην Σκίπιζα από τον Προφήτη Ηλία Κανδήλας και ο διασκελισμός του Μαυροβουνίου, από την Καστανιά προς το χωριό Μάτι.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τον Ολίγυρτο είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.