Νέος Μαρμαράς-Παρθενώνας

Διαδρομές στη Σιθωνία
Πεζοπορία Νέος Μαρμαράς-Παρθενώνας

Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Διαδρομή Νέος Μαρμαράς-Παρθενώνας
Διαδρομές στη Σιθωνία: Διαδρομή Νέος Μαρμαράς-Παρθενώνας
(πατήστε για μεγέθυνση).

Το χωριό Παρθενώνας αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Χαλκιδικής, λόγω της δροσιάς της τοποθεσίας, της άπλετης θέας στη θάλασσα και του πλούσιου δάσους, αλλά κυρίως χάρη στις πολλές παλιές οικίες, που διατηρούν την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Το χωριό είχε εγκαταληφθεί για πολλά χρόνια, άρχισε να ξανα-ζωντανεύει όμως στη δεκαετία του 90’, όταν οι εποχικοί επισκέπτες, που γοητεύτηκαν από το μεσογειακό φως και τη βλάστηση και μαγεύτηκαν από τα παλιά σπίτια, μάρτυρες της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της περιοχής, έμειναν εδώ και ανέστησαν το χώρο.

Χερσόνησος Σιθωνίας
Χερσόνησος Σιθωνίας
Το παλιό σχολείο του Παρθενώνα,
όπου το καλοκαίρι διοργανώνεται φεστιβάλ ταινιών

Η πρόσβαση στον Παρθενώνα γίνεται οδικώς μέσω του δρόμου που ξεκινάει από το Νέο Μαρμαρά. Παράλληλα, μια ωραία πεζοπορική διαδρομή, που ξεκινά απο το Νέο Μαρμαρά και καταλήγει στον Παρθενώνα, επιτρέπει στον επισκέπτη να απολαύσει το αγροδασικό τοπίο, τη θέα στον Τορωναίο Κόλπο, αλλά και ολόκληρη τη χερσόνησο. Η διαδρομή παρουσιάζει έντονο φυσιολατρικό ενδιαφέρον με τις εναλλαγές στο τοπίο και τη βλάστηση: σχίνοι, πουρνάρια, αγριελιές και άγρια καρποφόρα στολίζουν το μονοπάτι, ενώ η παρουσία του νερού προσθέτει ποικίλα υδρόφιλα είδη, όπως πλατάνια, λεύκες και κουτσουπιές.

Χερσόνησος Σιθωνίας
Χερσόνησος Σιθωνίας
Μετά τη Μάννα Νερού,
ένα μικρό τμήμα καλντεριμιού

Η διαδρομή Νέος Μαρμαράς-Παρθενώνας ξεκινάει από τον κεντρικό δρόμο, πριν την 4η είσοδο του Νέου Μαρμαρά. Ξεκινάμε απο την πινακίδα «Ορειβατικό μονοπάτι Μάνα Νερού» και μπαίνουμε σε χωματόδρομο, τον οποίο ακολουθούμε για 800 μ.

Φτάνουμε σε αραιό ελαιώνα, στη βάση της ράχης και τον διασχίζουμε μέχρι να φτάσουμε στο δεξί του άκρο. Εκεί, βρίσκουμε το πρώτο σημάδι Τρίαινας, που συμβολίζει τα 3 «πόδια» της Χαλκιδικής, σήμανση την οποία συναντάμε σε όλα τα παλιά μονοπάτια της Χαλκιδικής.

Χερσόνησος Σιθωνίας
Χερσόνησος Σιθωνίας
Σήμανση της διαδρομής
Νέος Μαρμαράς-Παρθενώνας
Τα σημάδια μας οδηγούν σε στενό, σύντομο και καθαρό μονοπάτι. Ανηφορίζουμε έντονα κάνοντας ελιγμούς σε βραχώδες πεδίο με ξηρανθεκτικούς θάμνους και φτάνουμε σε χωματόδρομο, όπου και παγκάκι με θέα στον Πορτο καρρά, την Κασσάνδρα και στα νότια της Σιθωνίας. Ακολουθούμε την πινακίδα, με κατεύθυνση το εσωτερικό της ράχης και δεξιά. Ο χωματόδρομος στενεύει και βαδίζουμε σ’ αυτόν για 750 μ.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε στα αριστερά μας καλό μονοπάτι, που μετά από 550 μ. φτάνει στην πηγή Μάνα Νερού. Από την πηγή ανεβαίνουμε 280 μ. ακολουθώντας το μονοπάτι και φτάνουμε σε χωματόδρομο.
Χερσόνησος Σιθωνίας
Χερσόνησος Σιθωνίας
Το φθινοπωρινό κολχικό Colchicum bivonae
αφθονεί στις πετροπλαγιές γύρω από τον Παρθενώνα
Πηγαίνουμε αριστερά στο χωματόδρομο και σύντομα αντικρίζουμε τα σπίτια του χωριού και καταλήγουμε στην ταβέρνα Παρθενόπολη. Αξίζει να περιηγηθούμε στα γραφικά στενάκια του χωριού, να μελετήσουμε τα αναπαλαιωμένα σπίτια που συχνά φιλοξενούν ξενώνες και να επισκεφτούμε το παλιό σχολείο, μπροστά στην πετρόστρωτη πλατεία, όπου διοργανώνεται θερινό φεστιβάλ ταινιών.