Πεζοπορία Σάνη-Σίβηρη

Διαδρομές στην Κασσάνδρα
Πεζοπορία Σάνη-Σίβηρη

Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Πεζοπορία Σάνη-Σίβηρη
Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας: Πεζοπορία Σάνη-Σίβηρη
(πατήστε για μεγέθυνση).

Η πορεία από το ξενοδοχειακό συγκρότημα Sani Club μέχρι το χωριό της Σίβηρης είναι η μεγαλύτερη πορεία στη Χαλκιδική η οποία κινείται εξ’ ολοκλήρου παράλληλα με τη θάλασσα και σε καθαρό μονοπάτι. Σε όλο το μήκος της, ο πεζοπόρος αγναντεύει τα κοκκινοκαφέ πρανή της ακτής που χάνονται στα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας, που κι' αυτά μοιάζουν να αντανακλούν το χρώμα του πλούσιου δάσους πεύκης. Το μονοπάτι είναι καλά καθορισμένο, καλά σηματοδοτημένο και πολύ πατημένο, χάρη στο πλήθος των επισκεπτών, οι οποίοι έρχονται κάθε χρονο για πεζοπορία, τρέξιμο, ποδηλασία ή με στόχο απλά την απόλαυση της θέας και την εύρεση πρόσβασης σε πιο ήσυχες παραλίες.

Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας
Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας
Στο διαμορφωμένο μονοπάτι, στην αρχή της διαδρομής

Κατά μήκος της διαδρομής συναντάμε τρία οργανωμένα παραλιακά καφέ-μπαρ. Η διαδρομή προτείνεται να γίνει στην κατεύθυνση από Σάνη προς Σίβηρη, για να αποφύγουμε τηην ανάβαση ενός ιδιαίτερα επικλινούς τμήματος. Παρ’ όλα αυτά η συνολική θετική υψομετρική διαφορά δεν αλλάζει δραματικά προς την άλλη κατεύθυνση. Το μονοπάτι είναι καλά διαμορφωμένο μέχρι την ακτή Ελάνη και μετά ακολουθεί ένα φυσικό ίχνος μέσα στο δάσος μέχρι να καταλήξει σύντομα στη Σίβηρη. Η πορεία είναι κατάλληλη για παιδιά, αν και χρειάζεται λίγη προσοχή στα εκτεθειμένα σημεία στην πλαγιά.

Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας
Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας
Ο πύργος στο ακρωτήρι της Σάνης

Ξεκινάμε την πορεία μας διασχίζοντας το αριστερό άκρο του ξενοδοχειακού τμήματος Sani Club. Κοντά στην παραλία και αριστερά, βρίσκουμε την πινακίδα που υποδεικνύει το μονοπάτι. Από την αρχή κιόλας περπατάμε σε πλαγιές με έντονο χρώμα, λόγω της αργίλου, πάνω από τη θάλασσα. Ανηφορίζουμε σε πολύ περιποιημένο μονοπάτι, βλέποντας τη σήμανση που μας συνοδεύει σε όλη την πορεία μας: μπλε τρίαινες, μικρές ταμπέλες με πράσινα φυλλαράκια και κόκκινα σημάδια με σπρέυ. Ανεβαίνουμε διαμορφωμένα σκαλάκια και βγαίνουμε στον πρώτο χωματόδρομο που εξυπηρετεί τους κατοίκους των εξοχικών κατοικιών και ταυτόχρονα μια από τις πολλές καθόδους προς στη θάλασσα. Ακριβώς απέναντι από την έξοδό μας στο μεγαλύτερο και κατηφορικό χωματόδρομο, βρίσκουμε το μονοπάτι που μπαίνει στο δάσος και το ακολουθούμε.

Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας
Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας
Στα πευκοδάση της διαδρομής
Κινούμαστε στο ίδιο τοπίο, ανεβοκατεβαίνοντας ομαλά στις φυσικές καμπύλες του δάσους παράλληλα με την ακτή και ψηλότερα. Η έντονη ευωδία του θυμαριού, του ρεικιού, του σχίνου και της λαδανιάς ενώνονται με το δυνατό άρωμα της Χαλεπίου πεύκης, αποκαλύπτοντας τη φυσικά βάση της έντονης μελισσοκομικής δραστηριότητας της περιοχής.

Σύντομα, διασχίζουμε άλλη μια κάθοδο στη θάλασσα και απέναντι εντοπίζουμε τα σημάδια του μονοπατιού. Κινούμαστε για λίγο σε πιο ανοιχτό δάσος χαμηλής ανάπτυξης, κατευθυνόμενοι αριστερά, μέχρι να βγούμε σε φαρδιά λωρίδα αντιπυρικής προστασίας που εξυπηρετεί και οχήματα Ακολουθούμε ξανά τα μονοπάτι στην άλλη πλευρά του χωματόδρομου αυτού, το οποίο τώρα μας οδηγεί βαθύτερα στο δάσος, σε πιο σκιερή ρεματιά κάνοντας ελιγμούς ανάμεσα σε αριές, πουρνάρια και σχίνους.
Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας
Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας
Η παραδοσιακή ρητινοσυλλογή είνα ιακόμα ενεργή στα δάση της Σάνης
Τέμνουμε ξανά χωματόδρομο και ανηφορίζουμε, περνώντας μια μικρή ράχη μέχρι να βγούμε στην όμορφη παραλία της Κουτσουπιάς. Ανηφορίζουμε για λίγο και αμέσως ξεκινάει μεγάλη κατάβαση στην επόμενη ακτή. Συνεχίζουμε με την ίδια κατεύθυνση και το μονοπάτι μας οδηγεί στην ακτή, στην παραλία Σήμαντρο. Από το σημείο αυτό, θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Μεγάλης Κύψας.

Περπατάμε για λίγο στην άμμο, έως ότου περάσουμε το καφέ και ξεκινάμε απότομη αλλά σύντομη ανάβαση με σκοπό να περάσουμε τη δεύτερη μεγάλη ράχη και να φτάσουμε στην παραλία της Κύψας.

Αμέσως μετά το beach bar Chelona περνάμε μπροστά από ένα μικρό υγρότοπο, που φιλοξενεί πολλές Γραμμωτές νεροχελώνες (Mauremys rivulata). Διατρέχουμε την ακτογραμμή και ανηφορίζουμε στο χωματόδρομο. Βλεπουμε τα σημάδια (κόκκινες τρίαινες) στους κορμούς και χωρίς να κινηθούμε καθόλου προς τα δεξιά, μπαίνοντας απ’ ευθείας στο δάσος.
Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας
Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας
Μετά την παραλία Ελάνη, κατά τόπους διασχίζουμε τμήματα με πυκνή βλάστηση
Ξεκινάμε τη μεγαλύτερη ανάβαση της διαδρομής μέσα σε δάσος και με συνεχή θέα προς στη θάλασσα. Αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να αγναντέψουμε το μεσογειακό μίγμα από ελαιώνες, δάσος πεύκης και καλλιέργειες σιτηρών που απλώνεται στα πόδια μας με φόντο το πέλαγος.
Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας
Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας
Μετά την παραλία Ελάνη, κατά τόπους διασχίζουμε τμήματα με πυκνή βλάστηση
Βλέπουμε μπροστά μας δεξαμενή πυρόσβεσης και πλέον για 1100 μ. περπατάμε σε χωματόδρομο μέχρι την παραλία της Ελάνης. Περνάμε μια μαύρη πλαστική δεξαμενή από τα δεξιά μέχρι να βγούμε σε πιο κεντρικό χωματόδρομο που μας οδηγεί σε ασφάλτο και εξοχικές κατοικίες. Πριν πατήσουμε τον ασφαλτόδρομο, ακολουθούμε το χωματόδρομο δεξιά, που διέρχεται μπροστά από τα σπίτια. Ανηφορίζουμε για λίγο και ξεκινάει απότομη και μεγάλου μήκους κατάβαση, η οποία μας οδηγεί στην παραλία.

Κινούμαστε προς την επόμενη μικρότερη ράχη μπροστά μας, που είναι και η τελευταία πριν φτάσουμε στη Σίβηρη. Ανεβοκατεβαίνουμε πιο ομαλά τώρα και ακολουθούμε φαρδύ χωμάτινο μονοπάτι σε αγροδασικό τοπίο. Περνάμε επικλινείς ελαιώνες και βρισκόμαστε πλέον λίγο μακρυά και ψηλότερα από τη Σίβηρη. Ακολουθούμε τη φυσική κλίση προς τα εκεί.

Βγαίνουμε σε τσιμεντόδρομο και κινούμαστε αριστερά, ώσπου να βρούμε την άσφαλτο του χωριού κάνοντας μια μικρή παράκαμψη για να αποφύγουμε τις ιδιοκτησίες.