Καλάνδρα-αρχαία Μένδη

Διαδρομές στην Κασσάνδρα
Διαδρομή Καλάνδρα-αρχαία Μένδη

Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Διαδρομή Καλάνδρα-αρχαία Μένδη
Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας: Διαδρομή Καλάνδρα-αρχαία Μένδη
(πατήστε για μεγέθυνση).

H διαδρομή Καλάνδρα-αρχαία Μένδη είναι μια σύντομη κυκλική πεζοπορία με βάση το γραφικό χωριό της Καλάνδρας. Η πορεία κινείται ανάμεσα σε ελαιώνες και ζωηρή μεσογειακή βλάστηση από αρωματικά φυτά και φρύγανα. Καταλήγει στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Μένδης και σε όμορφη ακτή, κατάλληλη για κολύμβηση.

Η διαδρομή είναι κυκλική και μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε φορά, ωστόσο η φορά με την οποία παρουσιάζεται πιο κάτω αξιοποιεί κατηφορικά την σχετικά απότομη πλαγιά από την Καλάνδρα προς την παραλία.

Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας
Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας
Στα πευκοδάση της περιοχής

Ξεκινάμε από το κέντρο της Καλάνδρας, αφού περιηγηθούμε για λίγο στον οικισμό, ο οποίος διατηρεί αρκετά γραφικά κτίσματα και ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς ζωής.

Βγαίνουμε σε στενό άσφαλτο μέχρι να βρούμε μεγάλο σταυροδρόμι. Από εκεί ξεκινάει καλός χωματόδρομος που τελειώνει σε αραιό ελαιώνα. Κατηφορίζουμε ένα απότομο και έντονα διαβρωμένο παλιό δρομάκι μέχρι το επόμενο χωράφι, φτάνοντας πλέον λίγο ψηλότερα από την ακτή.

Συνεχίζουμε την πορεία μας δίπλα στον παφλασμό των κυμάτων, με συντροφιά τη μυρωδιά του πεύκου. Τα όστρακα (θραύσματα αρχαίων κεραμικών) που παρατηρούμε παντού γύρω μας, μαρτυρούν την παρουσία της κατοίκησης στο παρελθόν, σε μια τοποθεσία με στρατηγική θέση, όσον αφορά στην εμπορική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή. Εδώ απλωνόταν η αρχαία πόλη της Μένδης, που κατοικήθηκε από τον 9ο μέχρι και τον 4ο π.Χ. αιώνα και γνώρισε μεγάλη ακμή, καθώς εμπορεύονταν ξυλεία, ασήμι και χρυσό. Μια σημαντική πηγή εσόδων αποτελούσε και η εξαγωγή του «Μενδαίου οίνου». Η πόλη πήρε το όνομά της από το φυτό Μίνθη, τη γνωστή άγρια μέντα, το οποίο μέχρι και σήμερα φυτρώνει στις πιο υγρές θέσεις της περιοχής.

Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας
Διαδρομές στη χερσόνησο της Κασσάνδρας
Παλιό ξωκλήσι κοντά στην ακτή
Αφού περπατήσουμε 420 μ. στον οριζόντιο χωματόδρομο ανάμεσα στα κτήματα γυρίζουμε αριστερά και πριν ανηφορίσουμε βλέπουμε ένα τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Μένδης στο δεξί μας χέρι. Το κεντρικό τμήμα της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές από το 1986 μέχρι το 1994, βρίσκεται σε υπερυψωμένη ράχη.

Ανηφορίζουμε ξανά μέχρι να συναντήσουμε την άσφαλτο. Ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο για 1700 μ. και φτάνουμε στο σημείο εκκίνησης.