Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ

Ορειβασία στο Γράμο

Στη Γκιστόβα
μέσω ράχης Γκούμπελ

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Ορειβασία στο Γράμο:
Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ

Ένας από τους λιγότερο γνωστούς άξονες προσπέλασης της λίμνης Γκιστόβα είναι από το Διάσελο Τυροκομείου, μέσω της κορυφογραμμής Γκούμπελ-Μουτσέλη-Σακούλη. Η διαδρομή έχει άπλετη θέα στη λεκάνη του Γράμου και την αντίστοιχη ζώνη της Αλβανίας και το πεδίο είναι ιδιαίτερα ομαλό και ευχάριστο.

Η λεκάνη του χωριού Γράμος και οι ψηλές κορυφές του συγκροτήματος

Η λεκάνη του χωριού Γράμος
και οι ψηλές κορυφές του συγκροτήματος
(πατήστε για μεγέθυνση).

Το Διάσελο Τυροκομείου είναι ένας ομαλός αυχένας ανάμεσα στην κορυφή Γκούμπελ και τις μικρότερες κορυφές Φλάμπουρο και Πόρτα Οσμάν. Το τοπωνύμιο προέρχεται από παλιό τυροκομείο που λειτουργούσε στα λιβάδια του αυχένα, το οποίο δεν σώζεται σήμερα. Στη θέση του, θα δούμε 2-3 καλύβες κτηνοτρόφων.

Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ
Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ:
Στις πλαγιές προς το Διάσελο Τυροκομείου
Μπορούμε να φτάσουμε στο Διάσελο Τυροκομείου είτε οδικώς (ο χωματόδρομος εξυπηρετεί τον κτηνοτροφικό συνοικισμό Φούσια και είναι βατός τη θερινή περίοδο) είτε πεζοπορικά, με τη βοήθεια παλιού μονοπατιού που ξεκινά από το χωριό Γράμος και ανηφορίζει απότομα προς το χωματόδρομο του Τυροκομείου. Από το Διάσελο Τυροκομείου παίρνουμε μια διαδοχή από μικρά μονοπάτια, που διατρέχουν τις ομαλές πλαγιές και ράχες στη νότια βάση της κορυφής Γκούμπελ (ένα ακόμα μονοπάτι, σχετικά συνεπώς σημαδεμένο με κόκκινα σημάδια, αποκλίνει προς την κορυφή του Γκούμπελ).
Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ
Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ:
Στο Διάσελο Τυροκομείου
Βγαίνουμε στην κορυφογραμμή, που αποτελεί και συνοριογραμμή με την Αλβανία, στα δυτικά του Γκούμπελ. Με εξαίρεση λίγα σημεία που η κορυφογραμμή χάνει απότομα ύψος, εν γένει ακλουθούμε μια πολύ ομαλή και ευχάριστη όδευση, με μικρά ανεβοκατεβάσματα. Πριν τη ράχη Μουτσέλη, συναντάμε μερικά παλιά οχυρωματικά έργα και την Πυραμίδα των συνόρων, με τον αριθμό 3.
Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ
Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ: Η Πυραμίδα 3 της συνοριογραμμής
Μετά τη Μουτσέλη, ανηφορίζουμε αρκετά στην κορυφή Σακούλη και κατεβαίνουμε προς τον αυχένα με τα υψώματα της Γκιστόβας. Από εδώ μπορούμε να φτάσουμε στη Γκιστόβα είτε άμεσα, πάνω από τη ράχη, είτε να την παρακάμψουμε, χάνοντας λίγο ύψος και να συνδεθούμε με το κύριο μονοπάτι προς τη λίμνη, που είναι αρκετά εμφανές και ομαλό.

Στη Γκιστόβα
Στη Γκιστόβα
(πατήστε για μεγέθυνση).
Η συνολική διαδρομή, από το χωριό Γράμος μέχρι τη Γκιστόβα, έχει μήκος 14.4 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 6ω30.

Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ: Χάρτης της διαδρομής
Στη Γκιστόβα μέσω ράχης Γκούμπελ:
Χάρτης της διαδρομής
(πατήστε για μεγέθυνση).