Πανίδα των Γερανείων

Πανίδα των Γερανείων

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η πανίδα των Γερανείων παρουσιάζει σχετικό ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της μίξης και γειτνίασης πολλών τύπων βιοτόπων.
Στα Γεράνεια ζούν αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, λαγοί, σκατζόχοιροι και μικρά τρωκτικά, ενώ μόλις πριν λίγα χρόνια υπήρχαν αναφορές για τσακάλια.

Γεράνεια topoGuide
Γεράνεια topoGuide: Αιγίθαλος (Aegithalos caudatus)

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη του θαμνώνα, των δασών και των γυμνών κορυφών. Όλες οι "άκρες" της περιοχής (το Μελαγκάβι, οι υγρότοποι, οι κορυφές) αποτελούν ιδανικές θέσεις για παρατήρηση πουλιών, ειδικά κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης.

Γεράνεια topoGuide
Γεράνεια topoGuide: Euchloe ausonia

Συνολικά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 είδη πουλιών.
Έχουν επίσης παρατηρηθεί πολλά είδη πεταλούδων, που τα περισσότερα έχουν ευρεία εξάπλωση στην κεντρική ΕΛλάδα και την Πελοπόννησο.

Γεράνεια topoGuide
Γεράνεια topoGuide: Αβλέφαρος (Ablepharus kitaibelii)

Η ερπετοπανίδα των Γερανείων είναι ιδιαίτερα ποικίλη. Σε κάπως υγρές θέσεις θα συναντήσουμε σαλαμάνδρες, φρύνους, πρασινόφρυνους, δεντροβάτραχους, βαλκανοβάτραχους και γραικοβάτραχους. Από τα ερπετά συναντά κανείς κρασπεδοχελώνες, μεσογειακές χελώνες, κονάκια, τρανόσαυρες, σιλιβούτια, αβλέφαρους, τοιχόσαυρες, λιακόνια, ασινόφιδα, λαφιάτες, δεντρογαλιές, σαπίτες, αγιόφιδα, σπιτόφιδα και οχιές.

Γεράνεια topoguide

Φωτογραφίες και περιγραφές πολλών ειδών πανίδας των Γερανείων περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Γεράνεια topoguide.

Η εφαρμογή Γεράνεια topoguide είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android από το Play Store.

Η εφαρμογή Γεράνεια topoguide είναι επίσης διαθέσιμη ως αγορά μέσα στην εφαρμογή (in-app-purchase) στην εφαρμογή Topoguide Greece, σχεδιασμένη ειδικά για συσκευές iOS (iPhone και iPad), που δίνει πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές των επιμέρους περιοχών της Ελλάδας.

Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος.