Πεζοπορία στην Αίγινα

Αίγινα ονομάζουμε το νησί στο κέντρο του Σαρωνικού και ταυτόχρονα - όπως και σε όλα σχεδόν τα μικρά και μεσαία σε έκταση νησιά - τον κυριότερο οικισμό του.

Το νησί έχει σχήμα ανάποδου ισόπλευρου τριγώνου και καλύπτει περίπου 80 τετ.χλμ. Η ακτογραμμή του παρουσιάζει μέτριο διαμελισμό, με ανοιχτούς όρμους και στρογγυλεμένα ακρωτήρια και φθάνει τα 60 χλμ.

Το ανάγλυφο της Αίγινας είναι ήπιο, πιό ανήσυχο στον ηφαιστειακό νότο, όπου υψώνεται και η ψηλότερη κορυφή (Όρος, 532 m), ενώ η βόρεια πλευρά έχει τη χαρακτηριστική μορφή των ασβεστολιθικών μαζών, με μεγάλες ομοιόμορφης κλίσης πλαγιές.

Το σύστημα κατοίκησης, στη σύγχρονη εκδοχή του, είναι τυπικό των μικρών νησιών: τα πάντα είναι προσανατολισμένα προς τη θάλασσα. Οι μεγάλοι οικισμοί απλώνονται κατά μήκος του παράκτιου μετώπου: εδώ συγκεντρώνεται το 95% του μόνιμου πληθυσμού, καθώς και η παραθεριστική ένταση, που σταδιακά μετατρέπει την Αίγινα σε ένα νησιωτικό προάστιο της Αθήνας.

Αίγινα Αίγινα Αίγινα Αίγινα Αίγινα Αίγινα Αίγινα Αίγινα Αίγινα

Χάρις στο περίπλοκο ανάγλυφο του νησιού, έχουν διατηρηθεί αξιόλογοι αδιατάρακτοι θύλακες, και μαζί με αυτούς αρκετά μονοπάτια. Πρόσφατα, στο πλαίσιο του προγράμματος Μονοπάτια Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σχεδίασε και υλοποίησε 8 πεζοπορικές και μία ποδηλατική διαδρομή, με τη βοήθεια του σωματείου Ενεργοί Πολίτες Αίγινας, της τοπικής ομάδας Ανάβαση και του δήμου Αίγινας. Η μελέτη της σήμανσης συντάχθηκε από τον Henri-Paul Coulon και τον Τρ. Αδαμακόπουλο και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια εθελοντών των δύο πιό πάνω συλλόγων.