Πεζοπορία στην Κώ

Κως Κως Κως

Τρίτο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, η Κως έχει έκταση 287 τετ.χλμ. και πληθυσμό 33.000 κατοίκους. Με χαρακτηριστικό επίμηκες σχήμα, η Κως έχει έναν τέλειο δυισμό, με μια μακρύτατη και πυκνά κατοικημένη πεδινή ζώνη στο βορρά και έναν απόκρημνο, ακατοίκητο ορεινό άξονα στα νότια.
Όλες οι γωνιές του νησιού, καθώς και οι θέσεις των περισσότερων οικισμών, όπως η πόλη της Κω, η Κέφαλος, η Καρδάμαινα, η Αντιμάχεια και το Πυλί κατοικούνται από την αρχαιότητα. Σημαντικότερος ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού είναι τα λέιψανα του Ασκληπιείου.​ Άλλοι αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι είναι τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά οικοδομήματα στην πόλη της Κω, το κάστρο των Ιπποτών, ο Πλάτανος του Ιπποκράτη, το μουσουλμανικό τέμενος της Λόζιας, το κάστρο της Αντιμάχειας, ο ναός του Απόλλων στην Καρδάμαινα και το Κάστρο της Κεφάλου.

Ευάλωττη λόγω της μορφολογίας της και κατά συνέπεια βαθειά επηρεασμένη από τον μαζικό τουρισμό, η Κως κρύβει τις λίγες άγριες πλευρές της στα βουνά της: ο Άγιος Δικαίος, η κύρια οροσειρά, κρατάει γύρω της τις μόνες αυθεντικές πτυχές του νησιού και τις τελευταίες ευκαιρίες επαφής με το φυσικό τοπίο.

Οι μόνες αξιόλογες πεζοπορίες στο νησί αφορύν στις αναβάσεις των κορυφών και τους διασκελισμούς της κορυφογραμμής. Από την άλλη, η Κως προσφέρεται για εύκολες ποδηλατοβόλτες.