Κεφαλονιά

Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: ο Αίνος

Η Κεφαλονιά, με έκταση 734 τ.χλμ., είναι το μεγαλύτερο από τα Ιόνια νησιά (ή Επτάνησα). Η ακτογραμμή του είναι βαθιά εγκολπωμένη και εκτός από τους πολλούς μικρούς κόλπους, σχηματίζει ένα βαθύ κόλπο ανάμεσα στο κυρίως νησί και την Παλλική (κόλπος Αργοστολίου). Οι ακτές είναι βραχώδεις και απότομες προς το Ιόνιο, ενώ έχουν ηπιότερη μορφολογία στην ανατολική πλευρά.
Παρόλη την έκτασή της, η Κεφαλονιά έρχεται τρίτη σε πληθυσμό (35.000 κατ.), μετά την πυκνοκατοικημένη Κέρκυρα και την πολυάνθρωπη Ζάκυνθο. Ο λόγος είναι το πολύ ορεινό και συχνά άγονο έδαφος, που ώθησε τους κατοίκους να διαμορφώσουν πολλούς αλλά πολύ μικρούς οικισμούς.
Το κέντρο του νησιού καταλαμβάνει ο Αίνος με ψηλότερη κορυφή το Μέγα Σωρό (1.628μ.). Βόρειά του υψώνεται η Αγία Δυνατή (1.131μ.).

Παρόλο το έντονο ανάγλυφο, η Κεφαλονιά προσφέρει αρκετές ευκαιρίες όμορφων πεζοποριών. Το παλιό, πλούσιο δίκτυο μουλαρόδρομων έχει όλο ασφαλτοστρωθεί, αλλά πολλά μονοπάτια παράμενουν σε κρυφές γωνιές ή παραλίες. Υπάρχουν επίσης θύλακες που όταν εξερευνούνται αποκαλύπτουν μικρές αλλά πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές, όπως η περιοχή του Φισκάρδου, όπου την οργάνωση και σήμανση των διαδρομών έκανε η εταιρεία Paths of Greece.
Συνολικά, πάνω από 20 ενδιαφέρουσες πεζοπορίες έχουν εντοπιστεί στη Κεφαλονιά και οι περισσότερες περιλαμβάνονται στην πεζοπορική εφαρμογή Κεφαλονιά topoGuide.