Πεζοπορία στην Τήνο

Τήνος: Περιστεριώνας στο Μπερδεμιάρο

Η Τήνος, με έκταση 194 τ.χλμ, είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο, την Άνδρο και την Πάρο. Το σύστημα κατοίκησης αποτελείται από τη Χώρα (Τήνος) και πάνω από 60 μικρούς οικισμούς που αθροίζουν περίπου 9.000 κατοίκους.
Το έδαφος είναι ορεινό, αλλού με ήπιο και αλλού με πολύ έντονο ανάγλυφο. Το ψηλότερο βουνό είναι ο Τσικνιάς (729 μ.), ενώ η δεύτερη κορυφή, το Εξώμβουργο (ή Ξώμπουργο, 641 μ.), φέρει μεγάλη και ισχυρή αρχαία και βενετική οχύρωση. Απέναντι του, το Κεχροβούνι (604μ.) συμπληρώνει την οριοθέτηση ενός μεγάλου υψιπέδου στο κέντρο του νησιού.
Όλες οι πλαγιές είναι διαμορφωμένες με πεζούλες και οι ιδιοκτησίες διαχωρίζονται από χαμηλούς μαντρότοιχους με χαρακτηριστικό χτίσιμο, όπου μετέχουν μεγάλες κάθετα στημένες πλάκες.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι πολλοί, χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής, περιστεριώνες και οι εκατοντάδες εκκλησίες και εξωκλήσια που πιστεύεται ότι φτάνουν σε αριθμό τις 750.
Από το παλιό σύστημα από μονοπάτια που διέτρεχε κάθε γωνιά του νησιού, διασώζεται σήμερα ένα μεγάλο μέρος που συνθέτει ένα πλούσιο πλέγμα πεζοπορικών διαδρομών, μερικές από τις οποίες είναι (κάπως) σηματοδοτημένες.