Πεζοπορία στη Σέριφο

Η Σέριφος, με έκταση 75 τ.χλμ. και ακτογραμμή 83 χλμ., είναι ένα μεσαίο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων. Κοντά της βρίσκονται οι νησίδες Σεριφοπούλα και Βους. Ο μεγαλύτερος οικισμός και έδρα των υπηρεσιών του νησιού είναι η Χώρα (ή Σέριφος), κατάλευκη και οχυρή, ντυμένη γύρω από μια βράχινη πλαγιά πάνω από το επίνειό της, το Λιβάδι. Άλλοι αξιόλογοι οικισμοί είναι ο Κουταλάς, το Μεγάλο Λιβάδι, η Παναγιά και ο Καλλίτσος. Στην απογραφή του 2011 η Σέριφος βρέθηκε με 1.420 κατοίκους.
Η Σέριφος είναι άγονη και αραιοκατοικημένη. Μοναδικός πλούτος της τα σιδηρούχα μεταλλεύματα (αιματίτης, μαγνητίτης και τοπικά χαλκός), που είναι οριακά εκμεταλλεύσιμα. Η μεταλλευτική δραστηριότητα αρχίζει από την προϊστορική περίοδο και εντάθηκε στα τέλη του 19ου - αρχές του 20ου αι., δίνοντας μια διέξοδο στις κοινότητες της ενδοχώρας, εγκαταλείφθηκε ωστόσο σύντομα.
Χωρίς να είναι ακριβώς ορεινό, (η ψηλότερη κορυφή, ο Τούρλος, φτάνει τα 585 μ.), το νησί έχει τραχύ ανάγλυφο.

Σέριφος: η Χώρα

Από το πλούσιο πλέγμα από καλντερίμια και μονοπάτια που συνέδεε τους οικισμούς του νησιού, έχει σηματοδοτηθεί ένα δίκτυο από 7 πεζοπορικές διαδρομές (1, 1a, 2,4,5,6 και 10). Οι διαδρομές αυτές αποτελούν ιδανικούς άξονες για να περπατήσετε στο όμορφο αυτό νησί. Μία ακόμα διαδρομή (η 3) διατηρεί τα ίχνη μιας παλιότερης σήμανσης, ενώ τρεις ακόμα (7, 8 και 9) είναι σε στάδιο καθαρισμού. Οι 7 σηματοδοτημένες διαδρομές παρουσιάζονται με την αρίθμησή τους. Τέλος, ο ανήσυχος πεζοπόρος μπορεί να εξερευνήσει τις άλλες πλευρές του νησιού με βάση τις τέσσερεις διαδρομές δεν έχουν αρίθμηση (ούτε σήμανση).