Πεζοπορία στο Μαίναλο

Το Μαίναλο υψώνεται στο κέντρο Πελοποννήσου και περιβάλεται από τα μεγάλα υψίπεδα της Μαντίνειας και της Τρίπολης και από τους ρόες του Αλφειού και του Λούσιου. Η κορυφή του Οστρακίνα (1981μ.) είναι η ψηλότερη της Αρκαδίας. Στα ανατολικά συνέχεται ορεογραφικά με τα όρη Ολίγυρτος, Τραχύ, Λύρκειο και Αρτεμίσιο, βόρεια γειτονεύει με το Χελμό, ενώ στα ΝΔ συγγενεύει μετην Μίνθη και το Λύκαιο.
Από το Μαίναλο πηγάζουν δύο παραπόταμοι του Αλφειού. Ο ένας είναι ο Λούσιος, που πηγάζει από τα βορειοδυτικά του βουνού, κοντά στο χωριό Καρκαλού και δημιουργεί ρέοντας ένα περίφημο φαράγγι. Ο άλλος είναι ο Ελισσώνας ο οποίος πηγάζει από το κεντρικό τμήμα του βουνού ανάμεσα στα χωριά Πιάνα και Αλωνίσταινα και συναντάει τον Αλφειό κοντά στη Μεγαλόπολη.

Μαίναλο: η ανατολική όψη. Στο βάθος η Οστρακίνα

Στο Μαίναλο υπάρχουν δεκάδες χιλιόμετρα μονοπάτια, ένα μεγάλο μέρος απο τα οποία έχουν ενταχθεί στο μεγάλο πιστοποιημένο μονοπάτι Menalon Trail. Το Menalon Trail διασχίζει όλο το Δυτικό Μαίναλο και φτάνει στα Λαγκάδια, διαγράφοντας ένα μεγάλο τόξο μήκους 75 χλμ. Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας για το Μαίναλο είναι η εφαρμογή topoGuide Menalon Trail. Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες για την πλήρη διαδρομή του Menalon Trail και άλλες 9 πεζοπορικές διαδρομές στην ίδια περιοχή.

Ένα από τα σκέλη του Menalon Trail περιλαμβάνεται στην εφαρμογή Hiking in Peloponnese, τον μοναδικό ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες για 17 πεζοπορικές διαδρομές στην Πελοπόννησο. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν.