Πεζοπορία στα Κύθηρα

Τα Κύθηρα αποτελούν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος. Το νησί έχει έκταση 279 τετ. χλμ. και μήκος ακτογραμμής 90 χλμ.
Το ανάγλυφο του νησιού καθορίζεται από δύο κύριες οροσειρές, μια στα ανατολικά και μια δυτικά, ανάμεσα στις οποίες απλώνεται ένα μεγάλο οροπέδιο. Στα ανατολικά, η ψηλότερη κορυφή φτάνει τα 474 μ. (Βουνό του Διγενή), ενώ στα δυτικά βρίσκεται το ψηλότερο σημείο του νησιού, ο Μερμηγκάρης (506 μ.). Απότομες πλαγιές, μακριές χαράδρες και βαθιά φαράγγια συμπληρώνουν τη φυσιογνωμία του νησιού, ενώ αξιόλογα ρέματα υπάρχουν κοντά στον Καραβά, στα Μητάτα και στο Μυλοπόταμο, όπου επίσης υπάρχουν καταρράκτες και νερόμυλοι.

Κύθηρα

Στα Κύθηρα έχει αναπτυχθεί πρόσφατα ένα πολυ ενδιαφέρον δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, που έχει μελετηθεί και σηματοδοτηθεί από την Paths of Greece. Η εξαιρετική υποδομή των διαδρομών, που συμπληρώνει από την πλούσια φύση και τα αυθεντικά τοπία, κάνει τα Κύθηρα έναν από τους πιό δημοφιλείς πεζοπορικούς προορισμούς των ελληνικών νησιών.

Όλες οι πεζοπορίες του νησιού παρουσιάζονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα kytherahiking.com.