Πεζοπορία στα Γεράνεια

Γεράνεια όρη, η δυτική όψη. Στα δεξιά, η Πέτρα Περαχώρας

Τα Γεράνεια Όρη (ψηλότερη κορυφή Μακρυπλάγι, 1.351 m) εκτείνονται από τα Μέγαρα μέχρι το Λουτράκι και σβήνουν με χαμηλότερους αλλά απόκρημνους όγκους στο Ακρωτήρι Μελαγκάβι. Το όνομα του βουνού προέρχεται, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, από τα πουλιά γερανοί, γιατί στον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, ο Μέγαρος, γιος του Δία και της νύμφης Σιθνίδας, για να σωθεί κολύμπησε προς τις κορυφές του βουνού οδηγούμενος από τις κραυγές των γερανών που πετούσαν από επάνω του.
Τα Γεράνεια περιβάλλονται από το Σαρωνικό, τον Κορινθιακό και τον κόλπο των Αλκυωνίδων. Είναι κατάφυτα από πεύκα ενώ τα ψηλότερα σημεία τους σκεπάζονται από έλατα. Η θαμνώδης βλάστηση είναι πλούσια και έχουν καταγραφεί 950 είδη και υποείδη φυτών, πολλά από αυτά σπάνια ή ενδημικά της Ελλάδας ή της Αττικής, όπως το κινδυνεύον τοπικό ενδημικό Centaurea attica ssp. megarensis (Centaurea megarensis), οι πληθυσμοί του οποίου είναι μικροί και διάσπαρτοι. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών (Natura 2000).
Εκτός από το κυρίως βουνό, άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της περιοχής είναι ο Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου, τα πολυάριθμα μοναστήρια κοντά στο Λουτράκι και ο Φάρος Μελαγκάβι.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Λουτρακίου έχει σηματοδοτήσει ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.