Πεζοπορία στην Επίδαυρο

Ο όρος «Επίδαυρος», ως περιοχή και ως πολιτισμικό στοιχείο, σχετίζεται συνήθως με το Ασκληπιείο και το μεγάλο αρχαίο θέατρο κοντά στο Λυγουριό, όπου τα τελευταία χρόνια γίνεται το φεστιβάλ Αθηνών και άλλες ανάλογες εκδηλώσεις.
Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και δύο οικισμοί που κληρονομούν το ίδιο όνομα, η Παλαιά Επίδαυρος (που έχει μετονομασθεί σε Αρχαία Επίδαυρος) και η Νέα Επίδαυρος.
Η Παλαιά Επίδαυρος πέραν του γραφικού της οικισμού, περιλαμβάνει τα ερείπια της αρχαίας πόλης στην χερσόνησο, όπου έχει αναστηλωθεί το λεγόμενο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, που κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί σημαντικές παραστάσεις. Στη δυτική πλευρά του οικισμού ανασκάφτηκαν 15 θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι. Στο νότιο κόλπο της χερσονήσου, μπορεί να δει κανείς δύο βυθισμένα συμπλέγματα κτιρίων της αρχαίας πόλης, στα ρηχά νερά.
Στην Νέα Επίδαυρο επισκέπτης αξίζει να επισκεφθεί το Μουσείο της Α’ Εθνοσυνέλευσης με την οποία απέκτησε υπόσταση το σημερινό Ελληνικό κράτος στις αρχές του 1822, ενώ πάνω από τον οικισμό υψώνεται το βυζαντινό κάστρο, σε βραχώδη θέση με πανοραμική θέα.
Εκτός από την αρχαιογνωστική και πολιτισμική προσέγγιση, η περιοχή προσφέρεται και για πεζοπορία.

Μονή Παναγίας Πολεμάρχας. Το νότιο κλίτος

Μιά μικρή παρουσίαση της περιοχής της Παλαιάς Επιδαύρου και η σύντομη, εύκολη και πολύ ενδιαφέρουσα κυκλική διαδρομή προς τη μονή Πολεμάρχας περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Hiking in Peloponnese. Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει 17 πεζοπορικές διαδρομές που καλύπτουν ολόκληρη την Πελοπόννησο.