Πεζοπορία στην Ελαφόνησο

Η Ελαφόνησος αποτελεί το δυτικό βραχίονα του πετάλου που ορίζει τον κόλπο της Νεάπολης, στη νότια Πελοπόννησο, με το ανατολικό να υλοποιείται από το ογκώδες ακρωτήρι του Μαλέα. Ο δυτικός βραχίονας ήταν στην αρχαιότητα ενωμένος με τη στεριά και αποτελούσε μιά πραγματική χερσόνησο, που περίκλειε τον ανοιχτό αλλά υπήνεμο κόλπο της Νεάπολης, ένα από τα πιό γνωστά καταφύγια των πλοίων στο πέρασμά τους από τον θαλάσσιο δίαυλο ανάμεσα στο ακρωτήρι του Μαλέα και τα Κύθηρα.

Ως χερσόνησος η Ελαφόνησος ονομαζόταν Όνου Γνάθος, λόγω της ομοιότητάς της με σιαγώνα γαϊδάρου. Στη βάση της σιαγώνας και γύρω από τη νησίδα Παυλοπέτρι, άνθισε σημαντική, βυθισμένη σήμερα, προϊστορική πόλη.

Το κύριο μορφολογικό χαρακτηριστικό της Ελαφονήσου είναι το ήπιο ανάγλυφο, από το ύψος της θάλασσας μέχρι τις κορυφές, που φτάνουν τα 276μ. (ψηλότερο σημείο Βάρδια, άλλα ψηλά σημεία η Βαρδίτσα 144μ., η Βίγλα 134μ. και ο Σιρός 178μ.).

Ελαφόνησος

Παρόλο το μικρό μέγεθος του νησιού, σε σχετικό πρόγραμμα του Δήμου Ελαφονήσου και του Συλλόγου Ξενοδόχων, που υλοποιεί η εταιρεία OnTrail, έχουν εντοπιστεί 6 μικρές πεζοπορικές διαδρομές και 3 ποδηλατικές διαδρομές. Οι 9 αυτές διαδρομές περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Ελαφόνησος topoGuide, που κατασκευάστηκε από την AnaDigit με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων-Ξενοδοχείων και με τη στήριξη του Δήμου Ελαφονήσου, του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου και της εταιρείας Cosmocert.

Ο αρχαίος οικισμός στο Παυλοπέτρι βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην παραλία της Πούντας και στη νησίδα Παυλοπέτρι, στα 600 μ. ΒΒΑ από το λιμάνι της Ελαφονήσου.
Πρόκειται για μοναδική στο είδος της πόλη, καθότι έχει διατηρηθεί ανέπαφο το σχέδιό της με τους δρόμους, τα κτίρια και το νεκροταφείο. Έχουν αναγνωριστεί 15 κτίρια σε βάθος και εκτιμάται ότι το σύνολο του οικισμού καλύπτει 9 στρέμματα.
Έρευνα του 2009, με χρήση τεχνικών Σόναρ, συνέβαλε στην ακριβέστερη χαρτογράφηση της πόλης. Είναι η πρώτη βυθισμένη πόλη που επαναδημιουργήθηκε ψηφιακά σε 3D μοντέλο. Σχετικά με την έρευνα του 2009 δημιουργήθηκε ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το BBC2 το 2011. Δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ: