Πεζοπορία στον Χελμό

Ο όγκος του Χελμού - τα Αροάνια όρη της αρχαιότητας - δεσπόζει ανάμεσα στις μεγάλες χαράδρες του Βουραϊκού και του Κράθι και απλώνεται από τη λεκάνη των Καλαβρύτων μέχρι εκείνη του Φενεού. Η θέση του Χελμού στο ανάγλυφο της βόρειας Πελοποννήσου είναι πραγματικά κομβική, καθώς συνδέει το ορεινό πέταλο που περιγράφει τα βόρεια όρια της σημερινής Αρκαδίας – Αρτεμήσιο, Ολίγυρτος, Σαϊτάς, Ντουρντουβάνα – με τα συγκροτήματα της Ζήρειας και του Ερύμανθου.
Ο κυρίως όγκος του Χελμού, αν και σχετικά μικρός, έχει πλούσιο ανάγλυφο. Στο κέντρο του βουνού ξεχωρίζει το τρίγωνο της ψηλότερης κορυφής (Ψηλή Κορυφή, 2355μ.) και γύρω της αρθρώνονται κορυφογραμμές και ράχες, που οριοθετούν διαδοχικές ρεματιές και χαραδρώσεις. Μια από τις χαραδρώσεις αυτές είναι η απόκρημνη χαράδρα της Στύγας, στην παρειά της οποίας σχηματίζεται ο ομώνυμος καταρράχτης. Το νερό της Στύγας πηγάζει ψηλά μέσα από το βράχινο τοίχο της Νεραϊδόραχης, μιας στενής και σχεδόν ισοϋψούς ράχης, που μετά από μια τελευταία έξαρση στο βόρειο άκρο της - «στον Ήλιο» όπως λέγεται χαρακτηριστικά - γκρεμίζεται σε μια τεράστια ανατολική ορθοπλαγιά. Η αντικρινή παρειά της χαράδρας, ξεκινά από την κορυφή Νεραϊδάλωνα και προεκτείνεται με την απόκρημνη Αετόραχη. Ανατολικά από την Αετόραχη ανοίγεται η δύσβατη και πυκνά δασωμένη Λυκοχαράδρα, η οποία συμβάλλει με τη ρεματιά της Στύγας (το Κλουκινιώτικο ρέμα) στη θέση Καστράκι.

Χελμός: Η Νεραϊδόραχη και οι Ψηλή Κορυφή από τον Ξερόκαμπο

Στο Χελμό υπάρχουν δεκάδες χιλιόμετρα μονοπάτια. Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 διασχίζει την ευρύτερη περιοχή, ανεβαίνοντας από το φαράγγι του Βουραϊκού και φτάνοντας στις Πηγές του Λάδωνα. Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας για το Χελμό είναι η εφαρμογή topoGuide Χελμός. Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια ή το ποδήλατο και περιλαμβάνει 29 πεζοπορικές, 3 ποδηλατικές και μία γεωλογική διαδρομή.