Πεζοπορία στην Αλόννησο

Η Αλόννησος έχει καταχωρηθεί ως ένας από τους πιό δημοφιλείς πεζοπορικούς προορισμούς του Βόρειου Αιγαίου. Τα καταπράσινα τοπία, η απουσία τουριστικού "θορύβου" και η απλότητα των πραγμάτων δημιουργούν στον επισκέπτη του νησιού τη γεύση του αυθεντικού τόπου, ενός παραδείσου του ελαχίστου, που καταφέρνει αθόρυβα να είναι πιό σαγηνευτικός από άλλα μέρη, πιό πλούσια αλλά και πιό κουραστικά.
Το νησί διατηρεί ένα πλούσιο πλέγμα από παλιούς δρόμους και μονοπάτια και ανάμεσά τους τους πλακόστρωτους δρόμους ανάμεσα στο Παλιό Χωριό (τη Χώρα) και τα επίνειά της, το Μικρό και το Μεγάλο Μουρτιά και το Πατητήρι. Ένας άλλος παλιός δρόμος διέσχιζε την, άλλοτε πολυάνθωπη, κεντρική ραχοκοκκαλιά του νησιού, ξεκινώντας από τη Χώρα και καταλήγοντας στο Γέρακα. Τέλος, σύντομα μονοπάτια οδηγούν στις παραλίες Μεγάλη Άμμος, Τουρκονέρι, Άγιος Δημήτριος και άλλες.

Αλόννησος: η Χώρα

Όλες οι πεζοπορίες του νησιού περιγράφονται στον πολύ κατατοπιστικό πεζοπορικό οδηγό των Ηλία Τσουκανά και Bente Keller που μπορείτε να τον βρείτε εδώ.