Πολύδροσο-καταφύγιο Μ. Δέφνερ

Πολύδροσο-καταφύγιο Μ. Δέφνερ

O22 Πολύδροσο-κατ. Μ. Δέφνερ
Καταφύγιο Παρνασσού Μ. Δέφνερ (ΕΟΣ Αθηνών)

Μια μεγάλη διαδρομή με πολλές εναλλαγές. Ξεκινάμε από την πλατεία του Πολυδρόσου και ανηφορίσουμε τον κεντρικό δρόμο προς τον Παρνασσό. Στη μεγάλη κρήνη, αφήνουμε τον άσφαλτο και πιάνουμε το παλιό μονοπάτι, που έχει διασπαστεί από δρόμους και άλλα έργα. Φτάνουμε με άσφαλτο στον Πάνω Πολύδροσο και μετά τη συστοιχία με τις κρήνες μπαίνουμε ξανά σε μονοπάτι. Και εδώ το μονοπάτι συναντά δρομάκια και δρόμους και παρακάμπτει ιδιοκτησίες μέχρι να βγει σε άσφαλτο. Περνάμε δίπλα από δεξαμενή με κρήνη (υψ. 1115μ) και συνεχίζουμε στο ελατόδασος, σε καθαρό μονοπάτι (χρησιμοποιείται και ως διαδρομή downhill) που τέμνει άλλη μια φορά το δρόμο και μας φέρνει στην πηγή Καρκαβέλια.
Από την ποτίστρα διατρέχουμε δύο διαδοχικές λάκκες, το Έξω και το Μέσα Καρκαβέλι και συνεχίζουμε σε ανοιχτή ρεματιά με βράχια, που βγαίνει από το δάσος και μας φέρνει στο ωραίο λιβάδι Αρτοτέντα.
Μετά την Αρτοτέντα βγαίνουμε στο δρόμο του Χιονοδρομικού Κελάρια και τον ακολουθούμε μέχρι μια βραχώδη ράχη σε στροφή. Μπαίνουμε στο μονοπάτι, και διασχίζουμε μια σειρά ομαλές λεκάνες σε δάσος, περνώντας κοντά από το βάραθρο Σαραντάρι. Βγαίνουμε από το δάσος και αμέσως συναντάμε δρομάκι που ενώνει τα Κελάρια με το Χιονοδρομικό Γεροντόβραχου. Από το δρομάκι αυτό και μετά τον άσφαλτο του χιονοδρομικού φτάνουμε στο καταφύγιο Μ. Δέφνερ (Σαραντάρι).

ΜΗ διαδρομή O22 Πολύδροσο-καταφύγιο Μ. Δέφνερ περιλαμβάνεται στην εφαρμογή Παρνασσός topoguide. Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.