Πουλιά στο Corfu Trail

Πουλιά στο Corfu Trail

Corfu Trail
Corfu Trail: Τσιχλοποταμίδα (Acrocephalus arundinaceus)

Τα πουλιά αξιοποιούν στο έπακρο την ποικιλία βιοτόπων της Κέρκυρας όλες τις εποχές του χρόνου, με αποτέλεσμα αρκετές δεκάδες ειδή να παρατηρούνται διασκορπισμένα σε όλη την έκταση του νησιού. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μέρος για ορνιθοπαρατήρηση είναι η περιοχή του Λιβαδιού Ρόπα, όπου η μίξη καλλιεργούμενων εκτάσεων, θαμνώδους βλάστησης και υπολειμμάτων υδρόβιας βλάστησης δίνει ευκαιρίες σε είδη με διαφορετικές απαιτήσεις να φωλιάσουν, όπως ο Σταχτοκεφαλάς (Lanius minor), ο Στραβολαίμης (Jynx torquila), η Τσιχλοποταμίδα (Acrocephalus arundinaceus).

Corfu Trail
Corfu Trail: Σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea)

Ο πραγματικός πλούτος, βέβαια, σε πουλιά συγκεντρώνεται κατά κύριο λόγο στις 4 μεγάλες υγροτοπικές εκτάσεις του νησιού. Στην σημαντική λιμνοθάλασσα Κορησσίων μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε τα μεγαλόσωμα Φοινικόπτερα (Phoenicopterus roseus) και ερωδιούς, όπως Λευκοτσικνιάδες (Egretta garzetta) και Σταχτοτσικνιάδες (Ardea cinerea).

Corfu Trail
Corfu Trail: Ακτίτης (Actitis hypoleucos)

Οι αβαθείς υγρότοποι, όπως η λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου δίπλα στην πόλη της Κέρκυρας, εμφανίζουν μεγαλύτερη κίνηση την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν και συγκεντρώνονται μικρές ομάδες από παρυδάτια κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι, όπως Σφυριχτές (Charadrius sp.), Τρίγγες (Tringa sp.), Ακτίτες (Actitis hypoleucos).

Corfu Trail
Corfu Trail: Αλκυόνα (Alcedo atthis)

Και ο χειμώνας, ωστόσο, είναι περίοδος με ικανοποιητική συγκέντρωση πουλιών στους υγρότοπους, καθώς αρκετά πουλιά από τη Β. Ευρώπη εκμεταλλεύονται το σαφώς ηπιότερο κλίμα της Κέρκυρας για να ξεχειμωνιάσουν. Στο γυμνό και γκριζόλευκο τοπίο των Αλυκών Λευκίμμης τα εντυπωσιακά χρώματα από τις Αλκυόνες (Alcedo atthis) που πετάνε με ταχύτητα χαμηλά πάνω από το νερό τραβάνε εύκολα την προσοχή του παρατηρητή.

Corfu Trail
Corfu Trail: Κουκουβάγια (Athene noctua)

Οι μεσόγειες αγροτικές περιοχές της Κέρκυρας, με τους εκτεταμένους ελαιώνες, φιλοξενούν πολλά τρωκτικά και άλλα μικρά ζώα, που με τη σειρά τους προσελκύουν και στηρίζουν τους νυκτόβιους θηρευτές, όπως τον Γκιώνη (Otus scops) και την Κουκουβάγια (Athene noctua).

Corfu Trail
Corfu Trail: Φιδαετός (Circaetus gallicus)

Στις ανοιχτές εκτάσεις του Παντοκράτορα έχουμε καλές πιθανότητες να παρατηρήσουμε να αναζητούν τη λεία τους τα μεγαλύτερα ημερόβια αρπακτικά του νησιού, όπως η Γερακίνα (Buteo buteo) και ο Φιδαετός (Circaetus gallicus).

Που θα τα βρείτε

Το Corfu Trail περνά από όλα τα κύρια στοιχεία του Κερκυραϊκού τοπίου: τις ακτές, τις αμμοθίνες, τους υγρότοπους, τους θαμνώνες και το μεσογειακό δάσος. Περπατώντας τη διαδρομή, έχει κανείς άμεσα τη δυνατότητα να παρατηρήσει σχεδόν όλα τα είδη πουλιών της πλούσιας ορνιθοπανίδας του νησιού.

Φωτογραφίες και περιγραφές πουλιών, σπάνιων και κοινών, που συναντάμε κατά μήκος του Corfu Trail περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Corfu Trail, που διατίθεται από την AnaDigit τόσο για συσκευές Android, όσο και για iOS (iPhone και iPad).